Spela till dans!

Har du möjlighet – spela till dans!

Jag spelade på folkdanslagets onsdagsträning i kväll och det är mer stimulerande än man kan tro. Inte alltid de mest musikaliskt fascinerande låtarna, en del av dem hinner man ledsna rätt ordentligt på, men själva grejen att spela till dans är kul! Musiken hamnar i sitt rätta sammanhang och även en tråkig låt kan bli rolig att spela när den verkligen ”sitter ihop” med dansarna.

Beroende på dans och tillställning blir det förstås olika. Ett proppfullt dansgolv kan vara maffigt, men jag gillar de lite mindre, intimare tillfällena när det blir lättare att få en slags kommunikation mellan spelmän och dansare.

Är man lyhörd och det är rätt typ av dans med lagom många dansare kan det verkligen kännas som att man spelar tillsammans med dansarna och inte bara för dem. Det blir lättare om man kan dansa lite själv, men man behöver absolut inte vara något proffs.

Hur som helst är det skönt när musik får spelas där den hör hemma. En del låtar är helt enkelt inte till för att bara lyssnas på – de ska dansas till! Och när man är där musiken hör hemma, med fiolen under hakan och dansare på golvet, får man ibland små glimtar av hur det egentligen ska vara.

Råkar det vara så att du som läser var där och dansade hoppas jag att du också fick någon glimt ibland!

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s