Att spela varje dag

Om du skulle fråga tio musiker vad som är viktigast – att spela mycket ibland eller att spela lite ofta – tror jag att minst nio, antagligen den tionde också, skulle säga att spela ofta. Kanske skulle de säga spela mycket ofta, men måste man välja är det bättre att spela ofta än mycket.

Visst är det motiverat med långpass, ibland behöver man nöta. Men för att nötandet ska ge resultat måste man ha bra ”fiolkondis” och det får man genom att spela ofta.

När jag inte spelat på några dagar känns det verkligen trögt att komma igång. Det kan behövas lång tid innan jag får något flyt. Har jag spelat dagligen blir startsträckan så mycket kortare – nästan obefintlig. Bara att ta fram fiolen och spela.

Men det låter ju enklare än det är. Det är mycket som slåss om tiden i vardagen och man undrar ibland varför dygnet inte har fler timmar. Fiolspel har dessutom en tendens att väcka sovande familjemedlemmar så där begränsas de tillgängliga timmarna ännu mer.

Jag har en riktigt bra övningssordin som hjälper mig med just det problemet. Mer om sordiner kommer nog längre fram, men kortfattat kan jag bara nämna att det är en gummiklädd metallsordin som verkligen dämpar mycket – det är nästan så att man får svårt att höra sig själv! Ingenting man övar stråkteknik med alltså, men det funkar jättebra för att hålla igång låtspel.

Fiolen hänger oftast framme på väggen – utom räckhåll för barnen men lättillgänglig för ett par låtar när tillfälle ges. Den får också åka med till jobbet nästan varje dag. Jag är lycklig nog att ha ett jobb där det finns möjlighet till spel och övning lite då och då – även utan sordin.

Sen kan man ju spela ”virtuellt” också. Kanske nynna och fingra på ratten medan man kör bil? Åker man buss eller tåg går det utmärkt att spela luftfiol precis som man kan spela luftgitarr – men förminska gärna stråkrörelserna lite så att du inte sopar till någon medresenär…

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s