Nedsaktning

När man vill lära sig en låt på gehör från en inspelning kan det vara skönt att sakta ned den. En snabb reel är inte alltid så lätt att ta ut i originaltempo. Som tur är finns det massor av bra verktyg för att göra just detta i datorn.

Ett väldigt kraftfullt verktyg är Transcribe! (ja, det ska skrivas med utropstecken…) Jag har använt det en hel del, men det var ganska länge sedan nu. Anledningen är att de har ett lite knepigt licenssystem – köper du en licens för windowsversionen av programmet gäller den inte för andra versioner. Jag har inte använt Windows på några år och det blev aldrig av att köpa en ny licens. Men programmet är bra, med massor av användbara funktioner.

Häromdagen upptäckte jag gAssistant – ett gratisprogram i Mac App Store. Det är väldigt enkelt och lätt att använda, man drar bara in en ljudfil och använder reglagen för att justera tempo och/eller tonhöjd. Det senare kan vara väldigt bra när det rör sig om inspelningar med instrument som inte är stämda efter samma A som ens eget. Man kan också markera en del av ljudfilen och bara spela den.

Att lära sig låtar på gehör är toknyttigt och en förutsättning för att spela folkmusik med rätt ”sväng”. Man ska inte skämmas för att modern teknik får underlätta den processen. Det kan också vara kul att sakta ned drillar och ornament för att försöka komma på hur de spelas.

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s