Strängval

Att välja strängar till sin fiol är i högsta grad en smakfråga. Det beror inte bara på vilken typ av musik man spelar utan även på ens spelstil. Jag har ganska länge kört på syntetsträngar, eftersom jag upplever dem som mer mångsidiga än stålsträngar.

Stålsträngar är det klassiska när det gäller folkmusik (haha). De håller stämningen bra, har snabb respons och hörs bra på dansbanor och bakom buskar. Men jag tycker att de jag har testat känns lite ensidiga, nästan platta i ljudet på något sätt.

Syntetsträngar kostar lite mer än stålsträngar och är lite kinkigare när det gäller att hålla stämningen, men de är helt klart värda det. Thomastik Dominant är en riktig klassiker – billiga och bra allroundsträngar. Jag har egentligen inget negativt att säga om dem, men jag tycker inte att de passar så bra till irländskt. Pirastros Evah Pirazzi är underbara, setet med guld-e har varit min absoluta favorit hittills. Den enda nackdelen med dem är priset som är ganska högt.

Därför testar jag just nu d’Addario Zyex. De har suttit på ett par veckor nu och jag gillar dem verkligen – de har bra bett, jag upplever klangen som fyllig och de svarar snabbt när man gör rolls, triplets och andra ”folk-ornament”. Att de är mycket billigare än Evah gör absolut ingenting. Kanske har jag hittat en ny favorit?

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s