Måndagscitat

If you haven’t got anyone connected to the traditional music that you’re trying to play, then you’re not really playing a traditional music.
— Jennifer Wrigley, Fiddler Magazine, Spring 2012

Hoppsan, här kommer något helt annat än förra veckans citat… Spelar jag traditionell irländsk musik för att jag tog några lektioner av en irländare en sommar för många år sedan? Har varit i Irland och spelat med folk på pubar? Eller är den kopplingen för svag? Visst har hon en tänkvärd poäng, men är hon inte lite hård? Kopplingen till en musik handlar, tänker jag, i första hand om att lyssna på massor av den musiken. Att lära sig språket. Själv lutar jag nog mer åt Brittany Haas, it’s all music.

Vad tycker du? Kommentera gärna!

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Måndagscitat

  1. Susanne skriver:

    Inttressant tanke, och det kan man ju fundera på förstås. Det handlar väl mer om att man spelar musik efter en viss tradition som jag ser det, att man spelar traditionella låtar och inom en viss stil. Sen hur mycket man följer den stilen är väl en annan fråga. Många är ju väldigt strikta med att spela exakt som fiddlern x spelade låten för 100 år sedan (ganska vanlig attityd inom amerikansk oldtime) med exakt stråkföring och allt. Själv tycker jag väl att det handlar mer om hur man, precis som du säger, förstår språket i musiken.

  2. pontusadefjord skriver:

    Ja, allt handlar väl om hur man definierar tradition. En del gör det kanske för ”mätbart” – exakt stråkföring osv. Sen tror jag inte att spelmän förr var så fokuserade på att bevara traditionen, de var nog mest ute efter att spela och ha roligt – men eftersom man bara hörde de lokala musikerna blev det naturligt att man spelade ungefär som dem. Numera hör vi all möjlig musik från hela världen, det påverkar naturligtvis vårt sätt att spela och hur vi förhåller oss till ”traditionen”. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s