Läsvärd intervju!

Violinist.com ligger just nu en mycket läsvärd intervju med Stanley Ritchie, som skrivit boken Before the chinrest om barockfiol. Väldigt intressant! Själv använder jag ju inte axelstöd och tyckte följande var ganska träffande:

Not using either, all I can say is this: people use shoulder rests because they feel that they need it. But I had a student who is well over six feet tall, with a long neck, and who is now a very successful concertizing Baroque violinist. He doesn’t use a chinrest or a shoulder rest, and what he does is quite amazing. So it must be possible for anybody to do it.

Jag blir lite sugen på att köpa boken! Men jag låter nog hakhållaren sitta kvar…

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Läsvärd intervju!

 1. Susanne skriver:

  Om du får flera likadana kommentarer från mig så är det för att wp.com krånglar och tvingar mig att logga in fast jag inte har nåt konto. Radera isf…
  De som trivs med axelstöd/ hakstöd kan väl få använda det och de som trivs utan slipper. Inget är rätt eller fel… to each their own. Själv tycker jag det är omöjligt utan. Fiol är tillräckligt oergonomiskt ändå.

  • pontusadefjord skriver:

   Ha, det ligger något i det 😉

   Jag tror att du kan kommentera utan att logga in, men kommentaren syns inte förrän jag godkänt den. Eller nåt… Inte så van att få kommentarer! 😉

   • Susanne skriver:

    Problemet med kommentaren tror jag har att göra med att jag faktiskt har ett konto på wp.com, och använde från början min spelafela-mailadress till den, men har senare bytt. Men wp.com envisas med att jag har ett konto med spelafela.se, och vill att jag loggar in, annars kan jag inte kommentera.. och om jag nu har ett konto med den adressen har jag ingen aning om vilket lösenord. Men jag loggade in med ett annat konto jag använde tidigare. wp.com är väldigt struliga med väldigt mycket..

   • pontusadefjord skriver:

    Låter onekligen rörigt… Kanske finns någon kommentarsinställning som kan underlätta?

    Sen när det gäller det där med stöd och ergonomi tycker ju jag att det blir mer ergonomiskt (mindre oergonomiskt kanske är bättre uttryckt?) utan. När man väl vänjer sig. Men det är en smaksak och handlar inte om rätt eller fel. 🙂

 2. pontusadefjord skriver:

  Nu kan man kommentera utan att logga in också! 🙂

  • Susanne skriver:

   Tyvärr är grejen att om wp.com känner igen adressen från nåt gammalt konto så kräver de att man loggar in. Så jag får använda en annan adress helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s