Taktilitet – en övning

Ett ord som inte finns, åtminstone inte enligt SAOL. Påtaglighet står med och det är väl ungefär det jag är ute efter, men med betoning på det konkreta, verkligt fysiska. Konkret i stället för abstrakt, verkligt i stället för virtuellt. Man kan bli ordentligt djup och filosofisk, men det tänkte jag försöka undvika just nu (undantaget den lilla anmärkningen att jag absolut inte påstår att det fysiska är det enda verkliga). Samtalet är intressant i många olika områden, men jag vill lufta lite tankar om hur viktigt det fysiska är för musik.

Ljud är ju ett fysiskt fenomen. Strängarnas vibrationer färdas genom luften till våra öron. Kanske är det därför levande musik berör så mycket mer? Inspelad musik blir en slags virtualisering. En aspekt av att spela akustiska instrument som jag uppskattar väldigt mycket är att man inte bara hör musiken utan även känner den. Fiolens vibrationer går in i kroppen. Inte på ett new age-andligt sätt, utan på riktigt, på samma sätt som det gör ont att slå tån i ett bordsben.

Det är inte så dumt att öva på just det här att ”känna tonen”. Man spelar långa kraftiga stråk på lösa strängar, det är lättast med G eller D, testa också med båda två tillsammans. Så kan man flytta runt vänsterhanden och känna på fiolens olika delar. Snäckan, halsen, kroppen, hur känns tonen? Kan du känna tonen med hakan? I stråken? Går man vidare – och nu kan det börja verka lite flummigt – försöker man känna tonen i huvudet, armarna, fötterna, hela kroppen (sin egen kropp då, inte fiolens).

Det här går säkert att överföra till andra instrument också, men nog blir det lite lurigare med elektroniska instrument?

Det här inlägget postades i spelafela. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s