Nya strängar och äntligen lite spel

För ett par veckor sedan satte jag nya strängar på fiolen. De gamla (Evah Pirazzi Gold) hade suttit på väldigt länge och behövde verkligen bytas, men jag passade också på att testa Pirastro Obligato.

Egentligen borde jag gjort det för länge sedan. När vi 2009 var till Grekland med folkdanslaget tyckte en av de andra spelmännen (som också bygger fioler) att jag borde testa Obligato. Min fiol är ganska ljus och klar i klangen, speciellt med Evah Pirazzi som jag spelat mest på. Han trodde att Obligato skulle feta till ljudet lite.

En av mina stora idoler, eller snarare förebilder, när det gäller fiolspel är ju Kevin Burke. Han spelar oftast på Obligato enligt hans hemsida. Det kunde ju också varit en anledning att testa.

Men av någon anledning har det aldrig blivit av. Förrän nu. Och jag kan bara konstatera att spelmannen som var med i Grekland hade rätt. Fetare och fylligare ton, samtidigt väldigt distinkt. Som många andra strängar hade de en lite metallisk ”edge” första dagarna, men den är borta nu. Jag upplever det som att triplets och annat folkigt funkar bättre och blir tydligare än på de gamla strängarna, men det kan bero på att de var just gamla.

Sedan strängbytet har jag dessutom haft tid och möjlighet att spela ganska mycket. Det känns i fingrarna, som att de börjar hitta tillbaka. Kul, med tanke på att jag i början av juni kände mig sjukt rostig och inte förväntade mig så mycket spel över huvud taget. Ska försöka prioritera lite mer fiol i framtiden, jag mår bra av det.

Det här inlägget postades i spelafela och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s