Nu börjar något nytt

Det är svårt att säga exakt när, men det börjar närma sig två år sedan jag sakta men säkert upplevde en inre kallelse att bli präst. Snart är det ett halvår sedan den inre kallelsen bekräftades av en yttre kallelse, i det att jag blev antagen som prästkandidat för Uppsala stift. Tre terminer har jag jobbat så gott som heltid samtidigt som jag läst teologi. Några dagar ledigt här och där, men det mesta pluggandet har fått ske kvällstid när barnen lagt sig.

Från och med i morgon, måndag, börjar en ny fas i livet. Nu ska jag bara jobba halvtid och får två-tre vardagar varje vecka att plugga. Hela dagarna. Det känns fantastiskt att kunna lägga mer fokus på studierna. Samtidigt är jag väldigt glad över att jag kan fortsätta jobba under tiden. Det är otroligt nyttigt att få jobba med många olika bitar av församlingsarbete. Jag tror också att det är viktigt med en stark församlingsanknytning när man är på väg att bli präst. Man formas på ett speciellt sätt där, som man kanske inte gör vid en högskola eller ett universitet. Nu läser jag visserligen på Johannelund, där är man väldigt bra på att komplettera det akademiska i en prästutbildning med mer praktiska, pastorala delar.

Den akademiska biten är långt ifrån oviktig. Men jag kan ibland undra om kyrkan varit för feg när det gäller spelreglerna för ”vetenskap”. Måste teologi vara samma sak som religionsvetenskap? Ett s k objektivt betraktande utifrån? För hur objektivt är det, egentligen? Kan man bedriva teologi ”inifrån” och samtidigt vara vetenskaplig? Jag tror att man kan det. Jag tror också att det man ofta ser som objektiv religionsvetenskap också sker i ett ”inifrån”, men kanske ett annat ”inifrån” än traditionell, ”kyrklig” teologi.

Det här inlägget postades i spelafela och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s