Däremellan kommer fasta

Ja, nu är det fasta. Jag blev glad när det var askonsdagsmässa på morgonen i församlingen där jag bor. Egentligen min församling, men när jag säger ”min församling” tänker jag på den församling jag är aktiv i, både på arbetstid och fritid. Hur som helst passade det bra med morgonmässa, det är också skönt att verkligen gå in i fastan på morgonen i stället för att vänta till kvällen.

Som en kompis med mer frikyrklig, karismatisk bakgrund uttryckte det är det få som ”verkligen” fastar under fastan, dvs slutar äta mat. Själv försöker jag skala bort en del vardagslyx. I år ska jag även avstå från kaffe, något som jag mer ser som livsnödvändighet än lyx i vanliga fall. Men det är nyttigt att påminna sig om vad som egentligen är viktigt.

Det blir nog lite mindre kött i maten också. Dels är det ju något man avstår från, men samtidigt känns det som en kärleksgärning mot bland annat klimatet. Oavsett var man står i frågan om köttätande måste man erkänna att dagens matindustri är en rejäl miljöbov. Men man ska nog tänka på vad man äter även om det är vegetariskt. Jag vet inte hur miljövänlig produktionen av t ex quorn eller diverse soja-låtsas-kött-produkter är?

Nuförtiden är kanske den här typen av fasta mer vanlig, fasteutmaningar där man fokuserar på diverse goda gärningar. Den stora fastekampanjen som genomförs varje år är ett exempel på det, människor skänker mer pengar än under resten av året. Många försöker också skapa mer tid och utrymme för Gud, genom bön och bibelläsning.

Det fick mig att fundera lite. Är det så att vi under fastan lever det kristna liv vi borde leva året om? Kan man i så fall se fastan lite som ett träningsläger?

Det här inlägget postades i spelafela och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s