I fiollådan

Jag hade ju lite funderingar på att skriva en recension av fiollådan jag använder. Sen tänkte jag vidare och kom på att ”what’s in my bag” är rätt roliga. Åtminstone tycker jag det. Så jag berättar lite om lådan och vad som finns i den. Kanske har du något roligt i din instrumentlåda? Kommentera gärna!

Jo, ”etui” låter snyggare, men jag säger oftast ”lådan”, så låda får det bli.

Modellen är Negri Venezia och kom som julklapp ett år från mormor i Argentina. Negri har ju koppling dit, om jag inte minns fel är den faktiskt tillverkad där. Jag var nyfiken på dem dels för att jag också har en koppling till Argentina (mormor bor där, mamma växte upp där) men också för att de verkade bra. Rejäla och ganska smart planerade, jag gillar t ex att facket för småprylar är placerat så att stråken hänger med froschen ovanför det i stället för ovanför fiolen.

Locket har en stor ficka på utsidan, där jag ofta har några notblad liggande. Ett tag hade jag också lite bilder där. Eftersom det är över hela locket får man plats med mycket i den. Det är inga problem att peta ned plånbok och sånt om man ska ut och vill slippa ta med sig någon annan väska.

Fiolen ligger väldigt säkert och hålls på plats med ett par skumklossar i locket. Samma sak i botten, så fiolen ”svävar” nästan. Ganska skönt att inte behöva knäppa eller knyta upp något band, det är bara öppna och plocka ut fiolen. Kanske mindre säkert om man glömmer att stänga lådan, men det har inte hänt hittills.

Det var också en matchande filt med, som jag använder men den fick inte vara med på bilden. Plus ryggsäcksremmar, så att man kan ha lådan på ryggen.

All ”hårdvara” känns väldigt rejäl, men samtidigt verkar skenet bedra lite. Handtaget gick sönder på ena sidan efter bara några månader. Det var ganska lätt att laga med en skruv, men ändå lite surt. Spännet (som går att låsa) tar inte alltid i riktigt, ofta använder jag två händer för att verkligen få det att stänga ordentligt.

Den gröna biten på lockets nedre insida lossnade också ganska tidigt och jag limmade tillbaka den, tyvärr inte så jättesnyggt. ”Flärparna” som sitter över dragkedjan (ska väl skydda för regn gissar jag) sitter fast med magneter. Ganska starka magneter, den högra flärpen har faktiskt gått sönder i kanten.

Jag är lite besviken på kvaliteten faktiskt, det är trots allt ingen budgetlåda. Även om jag haft den några år har jag inte slitit särskilt hårt på den, på resor har jag ofta använt en annan låda som är mycket mindre. Men det är inga allvarliga fel, den gör jobbet och är ganska nätt för att vara en rektangulär trälåda. Riktigt snygg är den ju också!

In my fiddle case

Fiolen och stråken kommer från Tommy Jakobsson i Gamla Uppsala. Stråken har han byggt, men fiolen är importerad från Kina. Båda kostade en hel del mer än vad jag hade tänkt lägga på instrument, men jag har aldrig ångrat det. Hade jag köpt billigare så hade jag antagligen velat köpa nytt efter ett tag, men bättre instrument än så här kommer jag troligtvis aldrig att behöva. Det lönar sig att köpa bra grejer!

För många år sedan fick jag rådet att testa Obligato av en spelman som trodde de skulle passa den här fiolen. Av någon anledning tog det väldigt lång tid innan jag gjorde det men han hade verkligen rätt. Jag har testat en del olika strängar genom åren men Obligato har blivit en favorit. Strängarna som sitter på just nu är väldigt gamla och jag ser fram emot att snart sätta på ett nytt set.

Jag har en bit sämskskinn som jag använder för att fiolen inte ska sticka iväg när jag spelar. Eller egentligen två bitar, köpte en stor bit på Biltema som jag delade i två. Innan jag lät skägget växa ut behövdes det inte, men sedan jag slutat raka mig får jag inget grepp med hakan/käken utan fiolen bara glider bort. Med sämskskinnet håller den sig på plats!

Sen har jag en trasa för att torka fiolen. Mikrofiber, också den från Biltema. Med fioler på! De syns inte på bilden, men man kan ana lite av en rosa fiol precis i framkanten.

Harts måste man förstås ha, jag använder Gustave Bernadel. Tror att det började med en rekommendation från Tommy, men jag är osäker. Har använt det åtminstone så länge som jag haft den här fiolen.

Ett par sordiner ligger i lådan också, en liten ”vanlig” och en jättestor övningssordin. Med den blir fiolen väldigt tyst, men jag använder bara när jag absolut måste. Jag har en stämgaffel och en liten kläm-på-stämapparat också, men de låg inte i just nu och kom därför inte med på bilden.

En penna av något slag försöker jag se till att ha med. Några plåster för att det kan vara bra att ha.

Nyckeln utan plastpåse är till den här lådan, den i påsen måste vara till en annan låda, men jag vet inte riktigt vilken. Den har väl följt med i någon runtflyttning, helt enkelt.

Flaggorna är Argentina och Sverige, en liten pin jag fått av mormor. Eftersom både lådan och jag har Argentina-koppling känns det passande.

Den lilla stenen med hål i kommer från en strand i Grekland. Vi var med dansföreningen och besökte en annan student-dansförening och en av dagarna strosade jag iväg och spelade lite för mig själv en stund. Då hittade jag också stenen som fått följa med i olika lådor sedan dess.

Den vita stenen kommer från en begravning som jag spelade på. Alla som var där fick ta med sig en sådan hem. Begravningen var för en bekant som jag hade spelat lite med så den stenen har också fått följa med.

Det mörkblå bandet är inget minne utan det använder jag helt enkelt när fiolen ska hängas på väggen. Ett tag hade jag fiolen hängde framme, vilket var bra för det var lätt att spela. Det rosa bandet är från min svägerskas dotters dop. Jag tror att det satt som rosett på placeringskorten. Hur som helst spelade jag i kyrkan och sparade det som minne.

Skruven är en likadan som handtaget är lagat med, om det skulle få för sig att gå sönder på andra sidan så är jag redo!

På lådan sitter en reflex-ängel från Svenska kyrkan. Jag satte dit den efter att ha sett någon med en reflex-dödskalle på sin fiollåda, för att vara lite tvärtemot.

Det här inlägget postades i spelafela och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s