Varje dag i en månad

I dag har jag spelat och/eller övat varje dag i en månad. Eller, jag skulle ha gjort det, om jag hade spelat eller övat i dag. Men det kommer jag nog inte att göra. En pausdag får man unna sig, även om det har varit väldigt roligt att spela så mycket. Jag minns inte när jag sist gjorde det!

Förutom att spela låtar har jag övat rätt mycket teknik. Plockat fram gamla etydböcker. Nött stråke och lägesspel. Nosat på lite klassiska stycken för att utmana mig.

Kan inte minnas att det någonsin varit så roligt att öva teknik som det varit den här månaden heller. Vet inte vad det beror på, kanske är det bara för att det var så länge sedan. Men etyderna som för tio år sedan kändes dötrista är helt plötsligt riktigt roliga att spela. Spela skalor upp och ned till metronom känns riktigt intressant.

Det var riktigt länge sedan jag övade så mycket i stället för att spela. För det är ganska stor skillnad mellan de två aktiviteterna. Rätt länge har det lilla fiolspel jag ägnat mig åt mest handlat om att spela. Det är visserligen den rätta prioriteringen, spelandet måste vara viktigare än övandet tror jag, det är spelandet som är poängen. Men övandet är nyttigt och behövs också för utvecklingen.

Att fokusera på en del av speltekniken och nöta den till den sitter, eller åtminstone blir bättre. Så att den finns där, i verktygslådan, och man kan plocka fram den när man vill. Det är roligt!

I våras var det 14 år sedan jag började spela fiol. En del av de åren spelade jag väldigt mycket, de senaste åren har det blivit väldigt lite. Den senaste månadens mer intensiva spelande och övande gör förstås också att jag upptäckt ännu mer av mina brister. Man kan undra var jag hade varit idag, musikaliskt och speltekniskt, om jag fortsatt öva. Men det tjänar ju inte så mycket till. Livet ser ut som det gör, andra saker har varit viktigare. Dessutom är jag väldigt glad över att vara där jag är – både i livet och musikaliskt!

Det här inlägget postades i spelafela och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s